Dokončenie univerzitnej knižnice sa oddiali o niekoľko mesiacov

16.09.2012 Ružomberok

Ružomberok 15. septembra (TASR) – Vedeniu ružomberskej Katolíckej univerzity (KU) sa darí postupne napĺňať rozpočet pokračujúcej výstavby novej univerzitnej knižnice. Na úplné pokrytie plánovaných nákladov na úrovni 8,4 milióna eur na vybudovanie viacposchodového multifunkčného objektu chýba ešte približne 700.000 eur.

"K dávnejšie získaným 2,7 milióna eur z europrojektu na podporu rozvoja informatizácie a vzdelávacej infraštruktúry nám v uplynulých dňoch schválili ďalší projekt a príspevok 2,8 milióna eur na dostavbu našej knižnice. A 2,2 milióna eur nám doteraz na tento účel poskytli nezištní domáci i zahraniční darcovia, za čo im patrí veľká vďaka," spresnil rektor KU Tadeusz Zasepa.

Pôvodný zámer dokončiť stavbu moderného srdca univerzity do 31. októbra a odovzdať ho do užívania do 31. decembra sa podľa neho posúva až na budúci rok. "Príčinou spomalenia harmonogramu stavebných prác je návrh dodávateľa zmeniť naprojektovaný druh fasády. Výsledkom by mali byť lepšie tepelno-izolačné vlastnosti a zároveň ušetrenie približne 42.000 eur," vysvetlil Zasepa.

Fasádu mali začať montovať na postavenú nosnú konštrukciu už v polovici apríla, ale zatiaľ sú hotové iba fragmenty. "Po takmer polročnej diskusii čakáme na rozhodnutie kompetentných, či sa bude realizovať spomínaná alternatíva. Verím, že sa tempo prác vráti do oveľa väčších obrátok zo začiatku výstavby v júni minulého roka," dodal rektor KU.
 

Vyberte región